De har gått tre varv runt jorden!

De har gått tre varv runt jorden

Möt vandrargänget som aldrig tröttnar på att gå. Sedan starten för 35 år sedan har de tillsammans vandrat inte mindre är 12 600 mil, gott och väl motsvarande tre varv runt jorden. I ärlighetens namn ska sägas att långt ifrån alla varit med sedan starten, men nyrekrytering har aldrig varit något problem - gruppen växer ständigt och består idag av drygt 30 medlemmar.

SSKG är en förkortning för "Så länge skutan kan gå". Föder namnet tankar på en grupp äldre män, så är det alldeles rätt: i stort sett samtliga har passerat åldern för att uppbära pension och några är en bit över 90. De allra äldsta klarar inte längre att gå de 6-8 kilometerna i skogsterräng med stenar, rötter och tuvor, men kommer i bil till fikaplatsen.

Så här går det till varje onsdag under vandringsäsongen: start från Bäckadalsgymnasiets  parkering prick 8.30.  Varje gång har en ny "stigfinnare" lagt upp en vandring, vanligen efter orienteringskarta. Ungefär halvvägs blir det fikapaus. Men det här med fikat får inte gå till hur som helst: först när elden man sitter runt brinner för egen kraft, får kaffet och mackan plockas fram. När hunger och törst stillats blir det ett kulturellt inslag, utformat av dagens vandringsledare. Det kan handla om allt från historien om människorna som bodde på ett torp man passerat, till en "miljöpredikan", berättelsen om en personlig hobby eller stillsamma funderingar över livet.

Vid säsongsavslutningen den 2 maj var det Bodafors-bygden och dess industrihistoria samt Emåns Ekomuseum som man fokuserade på. Och så åt man lunch och umgicks lite extra på Sandsjö Värdshus.

En flitig vandrare är läkaren Åke Sjöstrand, pensionär, men fortfarande deltidarbetande i sitt gamla yrke. Så här säger han:

- Det finns inget bättre för hela kroppen än vandringarna. Vi övar upp balansen, ökar muskelmassan, får starkare skelett och bättre hjärtfunktion samtidigt som blodtrycket sänks. Och på köpet har vi så roligt i varandras sällskap! Det här är bra "medicinering" inte bara för kroppen utan också för själen. Jag önskar att fler kom underfund med hur promenader får hela människan att må bättre.

Att döma av den uppsluppna stämningen när SSKG-arna träffas har Åke helt rätt.

Ingemar Peterson

Vackert vinterföre
Trots bitande kyla så värmer den goa gemenskapen.
Välkommen du med!

Kontaktperson: Bo Rybrant   0705-54 42 82
Tider Onsdagar  08:30-12:00
Samling
 Bäckadalsgymnasiets parkering
Från veckans vandring med SSKG. Härlig gemenskap med ett härlig gäng!
Härliga promenader
Här kommer lite nytagna bilder från delar av vinterns många promenader!
Så länge skutan kan gå!

SSKG – Så länge skutan kan gå!

SSKG är en grupp glada seniora vandrare med rötterna från tidigare skogskarlsklubben. SSKG startade för 36 år sedan och har varit aktiva sedan dess med många vandringar i Jönköpingsbygden.

Vi är 40 stycken, varav 30 är aktiva och 10 passiva vandare.

Varje onsdag förmiddag vandrar vi ca 6-9 km i vår vackra hembygd. Alla aktiva vandrare får äran att som ”stigfinnare” planera sin vandring med karta och information. Mitt i vandringen stannar vi och tänder vår obligatoriska eld där vi intar vårt medhavda kaffe och äter en god (ägg)macka. Till kaffepausen kommer ofta några av våra passiva medlemmar och tillsammans får vi njuta av gemenskap i glatt och otvunget sällskap. Det blir också lite värdefull information.

Vår- och höstterminen avslutas alltid med en gemensam lunch på något matställe.

Under året har vi mötts 30 gånger, vår och höst.

Bo Rybrand

Kontaktperson: Bo Rybrant   0705-54 42 82